Sektör
Sınav öncesi neler yapılmalı?
Gençlerimizin hayatında önemli bir dönüm noktası olan üniversiteye giriş sınavı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS),26-27 Haziran 2021 tarihlerinde yapılacaktır. Bu hafta gerçekleşecek olan bu sınavlarla ile ilgili olarak Uzman Eğitimci ve Rehber Öğretmen Yalçın KAYA bizlere önemli açıklamalarda bulundu.
Gençlerimizin hayatında önemli bir dönüm noktası olan üniversiteye giriş sınavı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS),26-27 Haziran 2021 tarihlerinde yapılacaktır. YKS kapsamında 26 Haziran Cumartesi Temel Yeterlilik Testi (TYT), 27 Haziran Pazar günü Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) sınavları uygulanacaktır.
Sayın Yalçın Kaya bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
1980 yılında Ağrı’da doğdum, ilkokul ve ortaokulu Ağrı’da, liseyi ise Kandıra’da bitirdim. 1999-2003 yılları arasında İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde eğitim aldım. 2008 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde yüksek lisansımı tamamladım. 2010 yılında MEB tarafından düzenlenen hizmet içi eğitim programı ile rehberlik sertifikasını aldım. 2003 yılından itibaren yaklaşık 18 yıldır Kandıra, Gebze ve İzmit başta olmak üzere çeşitli özel öğretim kurumlarında uzman eğitimci, rehber öğretmeni ve yönetici olarak görev yaptım. Ayrıca birçok ulusal kurumların çalıştaylarında seminerler verdim. Şu an halen özel bir kolejde başarı danışmanlığı ve birkaç kuruma da eğitim danışmanlığı yapmaktayım.
1-Sayın öğretmenim bizlere bu hafta sonu olacak YKS sınavından bahseder misiniz?
– Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) üç oturum şeklinde yapılacaktır.
1.Oturum: Temel Yeterlilik Testi (TYT), 120 sorudan oluşur ve 135 dakika süresi vardır. Özellikle bu oturum zorunlu bir oturumdur ve bu oturumda en çok dikkat edilmesi gereken unsur süredir. Zaman yönetimini iyi kullanan öğrenci bu oturumda başarılı olacaktır.
2.Oturum: Alan Yeterlilik Testi (AYT), 160 sorudan oluşur ve 180 dakika süresi vardır. Bu oturumda aday süre sorunu yaşamadan ilgili alan testlerini çözmektedir. Bu oturumda ise en önemli unsur bilgiyi kullanmaktır. Aday alanı ile alakalı testlerde bilgi düzeyini geliştirdiyse başarılı olacaktır.
3.Oturum: Yabancı Dil Testi (YDT), 80 sorudan oluşur ve 120 dakika süresi vardır. Bu oturum da adayın 5 yabancı dilden (Almanca, İngilizce, Rusça, Arapça, Fransızca) birini seçip hazırlandığı oturumdur.
TYT oturumu 26 Haziran Cumartesi 10.15’te, AYT oturumu 27 Haziran Pazar 10.15’te, YDT oturumu ise 27 Haziran Pazar 15.45’te yapılacaktır.
2- Sınava girecek öğrencilere sınav öncesi neler yapmalarını tavsiye edersiniz?
– Öncelikle öğrencilerin sınava girecekleri binayı daha önceden gidip görmeleri gerekir. Çünkü ulaşımla ilgili bir planlama yapmaları sınava geç kalmamak adına onlar için önem taşımaktadır.
-Sınav öncesinde kimliklerini, sınav giriş belgelerini mutlaka hazırlamalı ve sınav esnasında kendilerini sıkmayacak rahat kıyafetler tercih etmelilerdir.
– Sınavdan bir gün önce erken uyanmalılardır. Ertesi gün sınav olacağı için güne erken başlamak, akşam olduğu zaman uykumuzun gelmesi açısından önemlidir. Daha sonra uykusuzluk yaşayıp bunu da heyecana bağlamak hatasına düşülmemiş olur.
– Sınavdan bir gün önce artık ders çalışılmamalı ve o gün keyif verici etkinlikler yapılmalıdır. Aşırı sıcağa maruz kalmayıp, bedensel yorgunluk içeren sportif faaliyetlerden de uzak durulmalıdır.
– ÖSYM’nin geçmiş yıllarda sorduğu sorular mutlaka çözülmeli, soru kalıpları ve soru tarzları gözden geçirilmelidir.
– Sınav öncesi konularını bitirememiş olan öğrenciler olabilir. Bu durumda bitirilemeyen konular düşünülüp moral bozmaktansa daha çok bitirilen konulara odaklanmak doğru olacaktır.
3- Sınav esnasında önce hangi testten başlamak doğru olur?
– Sınava hazırlık aşamasında evde ya da dershanede alışılan rutin ne ise sınav esnasında da aynı sıra ile testin çözülmesi daha doğru olacaktır. Sınav esnasında kesinlikle yeni bir taktik geliştirilmemelidir.
4- Sınavda zor sorular ile karşılaşınca öğrencinin morali bozulabilir. Bunun için tavsiyeleriniz nelerdir?
– Bilindiği üzere ÖSYM sorularının dağılımı % 30 zor, % 70 ise normal ve kolay şekilde olduğu için sınav esnasında zor soru ile karşılaşmamız mümkün olacaktır. Bu soruların herkese zor olduğunu düşünüp, öğrencinin kendini rahatlatması gerekir. Unutulmamalıdır ki soruların zor olduğu yıllarda puanlar düşmektedir.
5- Öğrencilerin özellikle sınav esnasında nelere dikkat etmesi gerekir? Bu konuda tavsiyeleriniz nelerdir?
-Soruları kitapçık üzerine çözmek kadar çözülen sorunun optik forma kodlanması da önemli bir durumdur. Kaydırma yapmamak adına kodlamalar en sona bırakılmamalıdır. Özellikle her sorunun çözümünden sonra kodlama yapılırsa bir sonraki soruya geçinceye kadar 3-4 saniye bile olsa zihin dinlendirilmiş olur.
– Sınav kitapçığı üzerinde zaman planlaması yapmak zaman kaybını önleyeceği gibi süreyi yetiştirememe kaygısından da öğrenciyi uzaklaştıracaktır. Bu yüzden hangi testin hangi saat aralıklarında çözüleceğini öğrencinin belirlemesi gerekecektir.
– Sınav esnasında kısa aralıklarla nefes egzersizleri yapıp odaklanma artırılmalıdır.
– Sınavda birçok kitapçık türü olduğu için eleyici olarak nitelendirilen soruların peş peşe gelme durumu vardır. Öğrencinin bu duruma hazırlıklı olması ve moralini bozmaması gerekir.
– Sınavda belli sorular üzerinde vakit kaybedilmemeli, aynı test içindeki zor soru ile kolay sorunun puan getirisi aynı olduğu için zorlanılan sorularda vakit kaybetmeyip diğer sorulara geçilmeli, daha sonra zaman artınca tekrar aynı soruya dönülmelidir.
– Bazı öğrenciler sınava başlarken her şeyi unutmuş gibi hissedebilirler. Bu normal bir durum olduğu için sınav başlayıp da ilk sorular çözülünce güven artmaya ve heyecan azalmaya başlayacaktır.
– Ve en önemlisi, ne olursa olsun öğrenciler kendilerine güvenmeliler, unutulmamalı ki sadece kendine güvenerek ve inanarak girilecek sınavda en az 5-6 net artış sağlanabilir.
6 – Güncel ile bağlantılı olarak da bir soru sormak istiyorum: Sizce pandemi öğrencilerin sınava hazırlanma sürecini nasıl etkiledi?
– Geçen yılki YKS, pandemi süreci yaşanırken yapılmıştı ve o süreçte pandemi krizini fırsata çevirmeleri konusunda öğrenciler ile birçok görüşme yaptım. Sıcak havalarda dışarı çıkamamak, eve kapanmak gibi durumlar; kendini dinleyerek, kitap okuyarak ve bol soru çözülerek fırsata çevrilmeliydi. Bu şekilde hareket edip derece yapan öğrencilerim oldu. 2021 YKS süreci de aslında geçen yıldan pek farklı değildi. Her ne kadar pandemi olsa da geçen yıl hazırlanıp kazanan ve hatta derece yapan öğrenci örneklerini gören 2021 YKS adayları, kendilerine inanmaya başladılar. Ve daha da önemlisi pandemi sürecini tüm öğrenciler yaşadığı için aslında şartların bu anlamda eşit olduğunun da adaylar farkına vardılar. Bu durumdan farklı olarak başarı için daha da önemli olan hedefinize olan inancınız, kimi örnek aldığınız ve nasıl çalıştığınızdır.
7- Sizce bu durum sınav sonuçlarını, puanları ve yerleşilecek olan üniversiteleri etkiler mi?
– Sınav sonuçlarını ya da üniversite yerleşmelerini etkileyen en önemli unsur o yıl ki YKS testlerinin öğrenci ortalamalarıdır. Ortalamaların yükselmesi puanların da yükselmesine sebep olacaktır. Bu da başarı grafiğinin arttığı anlamına gelir. Mesela 2020 YKS’de pandemi sebebiyle ÖSYM, 2.oturum olan AYT’de Matematik testinde türev, limit, integral gibi önemli konulardan soru sormadı. Böyle olunca da 2019 yılında AYT Matematik ortalaması 4,775 iken, 2020 yılında 7,584 e yükseldi. Matematiksel olarak baktığımızda 2020 yılı daha başarılı bir çizelge ile karşımıza çıkıyor. Ama genel olarak başarının ya da ortalamaların yükselmesi üniversiteye yerleşmeler konusunda adayı zorlayabiliyor. Böyle olunca da 2019 yılında Marmara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü 469 puan ile kapatırken, 2020 de 499 puan ile kapattı. İşte burada önemli olan 2021 YKS sorularının ortalamalarının ne olacağıdır, bunu da belirleyen öğrenci başarıları olacaktır. Tahminim odur ki 2019 ile 2020 arasında bir sınav olacaktır.
8- Son soru olarak sınavı iyi geçen öğrencilere veya sınavı beklediği gibi geçmeyen öğrencilere neler tavsiye edersiniz?
– Sınavın iyi geçmesi ya da kötü geçmesi aslında öğrencilerin sınav sonrasındaki kendi bireysel durumlarına göre yaptıkları bir değerlendirmedir. Öğrencilere tavsiyem; sınav bittikten sonra ÖSYM sonuçları açıklanıncaya kadar sınav sonuçları hakkında çok fazla değerlendirme yapmamalarıdır. Sonuçlar açıklandıktan sonra da başarı sıralarına bakıp geçmiş yıllardaki başarı sıraları ile kıyaslama yapmaları gerekir. Ama bunları yaparken mutlaka okullarının ya da dershanelerinin rehber öğretmenlerine danışmaları ve onların rehberliğinde bir yol haritası çizmeleri doğru olacaktır.
9- Sınav sonuçlarını sizlerle birlikte değerlendirmek isteyen öğrenci veya veliler sosyal medyadan size ulaşabilirler mi?
– Sınav sonuçları değerlendirmesi veya sınava hazırlık süreci ile ilgili öğrenci ve velilerimiz istedikleri zaman instagram hesabımdan bana ulaşabilirler.
İnstagram: yalcinhoca.rehber
Mail : yalcinrehber@hotmail.com
Tweeter : yalcinrehber
AHMET
23/06/2021 at 18:02
VERİMLİ BİR YAZI OLMUŞ TEŞEKKÜR EDERİZ