Dünya Ekonomisi
S&P: “Salgın ekonomilerde kalıcı izler bırakacak”
S&P Global, gelişmekte olan ülkelerin büyüme tahminlerini düşürdü. Derecelendirme şirketi, salgın nedeniyle 2020’de ortalama %4,7’lik bir daralma öngörüyor. Kurum, koronavirüs pandemisinin tüm ülkelerin ekonomilerinde kalıcı yara izleri bırakacağı konusunda da uyarıyor.

Derecelendirme şirketi, aşağı yönlü GSYİH revizyonlarının büyük ölçüde salgının gelişmekte olan birçok pazarda kötüleştiğini ve öngörülenden daha büyük bir dış ticaret hasarına neden olacağını söyledi. S&P raporda, “gelişmekte olan ekonomiler GSYİH’sinin (Çin hariç) bu yıl ortalama %4,7 daralmasını ve 2021’de %5,9 büyümesi öngörüyoruz. Riskler çoğunlukla olumsuz yönde devam ediyor ve pandemideki gelişmelere bağlı” dedi.
KALICI DARALMALAR GÖRÜLECEK
Tüm gelişmekte olan ekonomiler pandemiden kalıcı daralmalarına maruz kalacak. Koronavirüs öncesi GSYİH yoluna göre çıktı açığı Hindistan’da üretimin %11’i, Latin Amerika ve Güney Amerika’nın çoğunda %6-7, gelişmekte olan Avrupa’nın çoğunda %3-4 ve Malezya ve Endonezya’da ise %2 olabileceği belirtildi.
EN BÜYÜK ÇÖKÜŞ LATİN AMERİKA’DA
S&P’nin Ocak ve Haziran ayları arasında gerçekleştirdiği yaklaşık 1.800 olumsuz derecelendirmelerinden 420’si gelişmekte olan pazarlarda idi. Latin Amerika’nın tahminleri en büyük kesintiyi gördü. Bölgenin 2020’de %7,4’lük sert bir GSYİH çöküşü yaşaması bekleniyor. Bölgede, kredi notlarının yaklaşık %70’i virüs tarafından vurulmuş durumda. Üstelik gelecek yıl da en zayıf toparlanmalardan birini üretmesi bekleniyor.
ÇİN SALGINA RAĞMEN BÜYÜYECEK
Asya’da Hindistan ekonomisi 1 Nisan’dan itibaren başlayan mali yılda, özellikle virüsü kontrol altına almadaki zorluklar, anemik bir politika tepkisini ve altta yatan kırılganlıkları içeren güçlükler nedeniyle % 5 küçülüyor. Buna karşın Çin’in güçlü uyaran harcamaları, elektronik imalatındaki dayanıklılık ve hizmet endüstrilerindeki kademeli toparlanma sayesinde bu yıl mütevazı bir %1,2 ve sonraki yıl da %7’lik güçlü bir büyüme kaydetmesi bekleniyor.
Pingback: Avrupa ekonomisi ABD'yi gölgede bırakabilir mi? - Finans Kocaeli Ekonomi